Kopplingar till Sveriges historia

 

En del händelser i Sveriges historia kan man se ha fått en direkt inverka på några av anfäderna. I några fall kan kopplingarna synas vara lösa, men de finns där i alla fall.

  • Älvsborgs lösen 1571
  • Westfaliska freden 1648 efter trettioåriga kriget
  • Finska kriget, även kallat 1808–1809 års krig

 

Älvsborgs lösen

Älvsborgs lösen kallas gemensamt de penningsummor som Sverige vid två olika fredsförhandlingar - Stettin (efter Nordiska sju-årskriget)

1570 och Knäred 1613 - skulle betala till Danmark för att få tillbaka Älvsborgs gamla fästning som låg vid Göteborgs hamninlopp.

Fästningen erövrades första gången av danskarna 4 september 1563 och summan för att friköpa den bestämdes i freden i Stettin år 1570 till 150.000 riksdaler silvermynt att betalas inom tre år. För att skaffa fram denna då stora summa tog man ut - för första gången i Sveriges

historia - skatt baserad på individens tillgångar (dvs. en förmögenhetsskatt).

Varje bonde fick betala en tiondel av sin egendom (fastighet) och en tiondel av silver, koppar, oxar, stutar och andra kreatur.

Detta kallades för Älvsborgs första lösen.

Förteckning över bönder och vad de betalade finns bevarad och där kan man se att i Traryd socken fanns en Tormar Ebbjörnsson i Kylhult. Han var gästgivare och tämligen rik.

 Tormar i Kylhult

 

 

21 lod (ca 0,3kg) silver, 5 lispund (ca 43kg) koppar, 2 oxar, 15 kor, 11 ungnöt och fem värdefulla hästar.

 

Baserat på detta fick han betala skatt och därmed bidra till att Älvsborgs fästning åter blev svenskt.


Släktrelation: Tormar, som dog ca 1575, var anfader i 9:e led till Emma och 8:e led till Carl Gustaf.

 

Westfaliska freden 1648 efter trettioåriga kriget

I samband med freden förhandlade Sverige till sig en del landområde i Tyskland. Bl.a. Bremen-Verden vid Hamburg och Elbes mynning. Där hade man svensk värvad infanteribataljon, "Garnisonsregementet i Stade". Då man tog hem denne bataljon till Sverige följde en trumslagare med och hans ättling var Jonas Philipsson Hökström som gifte sig med Kerstin Jönsdotter, barnbarn till Pehr Gudmundsson, släktens stamfader i Gräsholma. Det tycks vara den enda influens som släkten fått utanför Småland. Läs här

 

Finska kriget, även kallat 1808–1809 års krig

Finska kriget var ett krig mellan Sverige/Finland och Ryssland. Sista kriget Sverige deltagit i.

Här fanns också soldater från Kronobergs regement i Växjö bl.a. Pehr Olofsson Kula - från

Vid en drabbning på Åland 1808 omkom Pehr, en av mina anfäder. Läs även här

Enligt Bouppteckning (Sunnerbo häradsrätt (G) FII:20 (1808-1809) Bild 933 / sid 2778) ägde de torpet de bodde på i Röckla. Enligt (Kronobergs regemente 1673-1907: Regementsexpeditionen (G) DI:9 (1809) Bild 2090) dog Pehr Kula på Åland 3 nov 1808

Danska kriget respektive ryska kriget, båda 1808 - 1809: Regementet deltog i den styrka som 1808 samlades i Skåne för att göra en landstigning på Själland. Då den inte kunde verkställas fördes regementet, inklusive dess vargeringsbataljon (reservmanskap), till Åland. De deltog därefter i landstigningen vid Lokalax den 17 och 18 september 1808. De deltog även vid landstigningen i Helsinge den 26 - 28 september. I striden vid Järvenperä den 26 september stormade Kronobergs jägare tillsammans med gardet ryssarna där de genom en listig kringränningsmanöver tvingade dem på flykt. Den 27 september detacherades (avskiljdes) vargeringsbataljonen till Pinnipajs för att täcka den landstigna styrkans vänstra flank. Första bataljonen följde Livgardesbataljonen till Wiais där det drev tillbaka ryssarna. Den 28 september detacherades bl.a. Kronobergs andra bataljon till vänster för att kringgå ryssarnas högra flank. De stötte dock på överlägset motstånd och tvingades att dra sig tillbaka. Situationen blev nu ohållbar för den svenska styrkan som fick dra sig tillbaka till landstigningsstället och återskeppas. Kronobergs regemente hade under expeditionen stora förluster. Regementet återfördes till Åland där de den 16 och 17 mars 1809 deltog i återtåget över Ålandshav till Sverige.

 

 

 

Åland lämnas i ryska händer.

Den svenska arnéns återtåg över Ålands hav till Roslagen mars 1809.

Målning av August Malmström

 

Pehr Kula var inte med - han avled på Åland i nov. 1808